Odhod na fakulteto in od doma je velika sprememba tako zate, kot za tvoje starše. Želiš si uživati v neodvisnosti, kljub temu pa ne želiš pozabiti na svojo družino. Da bo prehod lažji, se pogovori s starši in skupaj postavite meje, ki bodo vsem olajšale življenje.

Postavite meje pri telefonskih klicih

Pomembno je, da se pred odhodom na faks pogovoriš s starši. Razloži jim, da bo tvoj urnik natrpan in spremenljiv in da ne boš odgovoril na vsak klic. Če bo klicev preveč in se boš počutil utesnjeno, jim to razloži. Postavi meje in povej, da boš z veseljem poklical domov, ko boš imel čas.

Dovolj bo, če starše pokličeš enkrat na teden, vseeno pa lahko bolj pogosto pošlješ kratek sms ali fotografijo v vašo družinsko skupino. Na tak način jih boš pomiril, da je s teboj vse v redu.

Ne vračaj se domov prepogosto

Čeprav se boš morda na začetku želel vsak vikend vrniti domov, pa boš kmalu ugotovil, da te dom utesnjuje. Staršem povej, da jih zaradi tega nimaš nič manj rad, ampak, da se je tvoje življenje nekoliko spremenilo in da imaš druge načrte. Morda želiš vikend preživeti s prijatelji ali pa se boš udeležil kakega dogodka. Skušaj jim predstaviti razlog, da bodo lažje razumeli tvoje meje.

Potrudi se, da postaneš finančno bolj neodvisen

Manj kot se boš zanašal na starše, bolj bodo nate gledali kot na odraslo osebo. Raje prični zapravljati svoje prihranke, kot pa vsakič prositi starše za dodaten evro ali dva. Sčasoma boš zagotovo želel postati še bolj finančno neodvisen in pričel plačevati tudi račun za telefon, najemnino in druge življenjske izdatke. Na tak način starši ne bodo imeli moči, da ti recimo prekinejo naročnino, če ne dvigneš telefona, ali pa nehajo plačevati najemnino, ker čez vikend ne prideš domov.

Pokaži, da lahko skrbiš sam zase

Ko naletiš na problem, ga skušaj rešiti sam in se ne obračaj na starše. Mnogo bodočih brucev na informativne dneve pride s starši, ki na koncu izvedo več o programu kot pa bodoči študenti. Sam se naroči na pregled pri zdravniku ali pa izpolni vlogo za štipendijo. Tako boš imel nad svojim življenjem nekoliko več nadzora, kmalu pa bodo tudi starši nate pričeli gledati z drugimi očmi.

Študentska leta so čas raziskovanja svojih želja, česar pa ne moreš početi, če te starši ves čas nadzirajo. Skozi pogovor in razumevanje postavite meje, ki ti bodo pomagale pri osebnostni rasti. Staršem povej, da si hvaležen za vse, kar sta te naučila in da je zdaj čas, da to znanje uporabiš še v praksi.

 

tekst: DOSTOP.si / UJ
foto: Unsplash