Sončno svetlobo potrebujemo, da bi naš cirkadialni ritem (24-urni cikel fizioloških procesov) in kemijski procesi v naših organih delovali pravilno.

Ljudje potrebujemo svetlobo, ker smo se razvili v okolju, ki je osvetljeno s sončno svetlobo. Ne nazadnje imamo razvita čutila za njeno zaznavanje. Svetlobo uporabljamo za navigacijo in zaznavanje nevarnosti. Svetloba pa vpliva tudi na naše razpoloženje in na dobro spanje. V epifizi se namreč pod vplivom svetlobe izločata serotonin, ki je hormon sreče, in tudi melatonin, ki med drugim vpliva na spanje.

Če želimo v svojem domu čutiti ugodje in zadovoljstvo, je pomembno, da v bivalni prostor spustimo kar največ naravne svetlobe. Ta ima namreč najširši spekter svetlob, ki se menjavajo tekom dneva in letnih časov. Tako je jutranja svetloba hladna, večerna pa rdečkasto topla, jesenska topla, poletna pa hladna. Pomembno je, da v stanovanju zaznamo dnevni in letni cikel, ker nas to poveže z naravo.

Zato moramo poskrbeti za čim bolj odprte steklene površine oziroma za zavese, ki so čim bolj prosojne. Jeseni in pozimi, ko je sonce nižje, naravna svetloba prodira globlje v prostor. Takrat je pomembno, da pohištvo, postavljeno ob okno, ne ovira prodora naravne svetlobe v sredino sobe.

Modre LED-diode za boljše razpoloženje

Če vstopimo v napol temačen prostor, nas to lahko spravi v slabo voljo. Če pa pridemo v dobro osvetljen prostor, v katerem je tudi veliko barv, te so namreč skoraj tako pomembne kot svetloba, se nam počutje lahko izboljša. Načeloma je za prijetno bivanje najboljša topla bela svetloba, ki v človeku vzbuja občutek varnosti. V zadnjem času pa se vse več ljudi navdušuje tudi nad modro svetlobo.

Za diode, ki oddajajo modro svetlobo, so leta 2014 podelili Nobelovo nagrado za fiziko. Ne samo da so do okolja prijazen vir svetlobe, njihovo sevanje je svetlejše od običajnih diod, hkrati pa so tudi energetsko varčnejše. Prostor, osvežen s trakom iz modrih diod, vam bo zagotovo dvignil razpoloženje. Če pa od svetila pričakujete še kaj več kot zgolj funkcionalnost, si lahko priskrbite modro svetlobno kocko. Postavite jo na mesto, kamor pogosto pogledujete. Prostor bo zažarel v popolnoma novih dimenzijah.

Pomembna je pravilna osvetlitev

Razsvetlimo prostor

Naravna svetloba je seveda daleč najbolj zaželen vir svetlobe v delovnem prostoru. Toda pomembno je tudi, kako svetloba, čeprav je naravna, pada na delovno površino. Pozorni moramo biti na to, da desničarjem svetloba pada na delovno površino z leve strani, levičarjem pa z desne. Če uporabljamo umetno osvetlitev pisalne mize, potem naj bo ta usmerjena v isto smer, kot gledate vi, torej stran od oči. Imeti mora senčnik, da osvetli le površino na mizi. Lahko pa si seveda omislite svetilko, ki bo tudi na strop pošiljala nekaj svetlobe. Indirektna svetloba je vedno nekaj čarobnega in prostor naredi neustavljivo privlačen.

Optimalna osvetlitev je odvisna od prostora in opreme

Če želimo s svetlobo doseči največ, kar je mogoče, potem moramo upoštevati tudi obliko prostora, višino stropa, barve in materiale. Nekateri materiali in barve svetlobo vpijajo, spet drugi jo odbijajo. V obzir moramo vzeti tudi višine in globine zastekljenih površin. V prvi vrsti velja razmisliti o možnosti, da bi v prostoru povečali naravno svetlobo, kar je ponekod možno z namestitvijo zrcal. Pomembno pa je tudi, čemu prostor služi. V spalnici seveda pričakujemo drugačno razsvetljenost kot v študijski sobi ali kuhinji. Za optimalno osvetlitev velja, da so vsi dejavniki, ki vplivajo na osvetlitev prostora, čim bolj uravnoteženi.

S pomočjo svetil definirajmo prostor

Poseben izziv za dobro osvetlitev so majhni prostori, ki združujejo več funkcij, kot je na primer študentska soba, ki naj bo prostor dela (študija), spalnice in dnevne sobe. S pomočjo različnih svetilk ali drugih svetlobnih virov lahko definiramo, čemu je posamezni del sobe namenjen.

Za študijski del sobe je najprimernejša hladna bela svetloba fluorescentnih svetil. V zadnjem času pa fluorescentno žarnico zelo uspešno nadomeščajo LED-svetilke. Njihova svetloba je še bolj podobna naravni. Nekdaj so imele svetilke nad pisalnimi mizami podolgovato obliko, kar je še vedno “in”.

Svetloba navadne žarnice je v bistvu posledica toplote razžarjene nitke, ki je v žarnici. Njena svetloba je topla in primerna za dnevni prostor oziroma prostor, v katerem si privoščimo sproščen klepet s prijatelji. Če svetilo z navadno žarnico obesimo na strop, se bodo zabrisale morebitne ostre poteze vaših sogovornikov.

Topla in indirektna svetloba pa nakazuje, da gre za spalni prostor. Že od nekdaj so bile svetilke na nočnih omaricah zasnovane tako, da so oddajale diskretno svetlobo.

Naravna svetloba nas obdaja z vseh strani, in ko opremljamo svoj bivalni prostor s svetili, skušajmo to dejstvo kar najbolj upoštevati.

 

piše: Filip Jakob FRAS
foto: Pixabay