Pomislite, kako preživite največji del dneva. Zelo verjetno v sedečem položaju. Sodobni način dela zahteva veliko manj gibanja kot nekoč, kar je po eni strani dobro, po drugi pa slabo, saj ima sedenje močan vpliv na naše zdravje. Modro se je držati načela “porabi svoj denar tam, kjer porabljaš svoj čas”. Večina študentov se ne ukvarja z investiranjem v pohištvo, vendar je kakovosten delovni stol, na katerem prežiš ogromno časa, vreden vsakega centa.

Zdravstveni vidiki dobrega sedenja

Kakovostna izbira delovnega stola posledično vpliva tudi na kakovost vašega dela.

S pogosto menjavo položaja pri sedenju se nezdrave obremenitve mišic in vezi zmanjšujejo. Ohranjati moramo pravilno S-obliko hrbtenice in skrbeti, da so medvretenčne ploščice in mišice čim bolj sproščene. S tem se izboljša cirkulacija krvi in oskrba telesa s hranilnimi snovmi. Pravilni položaj sedenja bistveno vpliva na koncentracijo in storilnost pri delu, poleg tega pa še ugodno vpliva na zdravje vaše hrbtenice. Bolečine v hrbtu in sklepih povzročijo 40 odstotkov odsotnosti z dela pri zaposlenih, starejših od 50 let, bolezni skeleta, mišic in vezi pa skoraj 30 odstotkov.

Kakšne karakteristike naj ima ergonomični stol?

  • Nastavljiva višina sedala. Višina sedala mora biti preprosto nastavljiva – pnevmatska, z ročico nastavljiva noga je dobra rešitev – najbolje v rangu med 40 cm in 55 cm od tal, kar ustreza večini ljudi. Primerna višina vam omogoča, da imate pri sedenju noge pravokotno na podlago, stegna so v vodoravni poziciji, roke pa v višini mize.
  • Širina in globina sedeža. Velikost sedala mora biti zadostna za udobno sedenje. Širina običajno znaša med 43 in 50 cm. Globina mora uporabniku omogočati, da se s hrbtom nasloni na naslonjalo, in hkrati dopuščati razdaljo 5 do 10 cm med kolenskim pregibom in robom sedala. Naklon sedala mora biti prilagodljiv.
  • Ledvena opora (podpora križa). Spodnji del hrbtenice je zaokrožen navznoter, zato sedenje brez opore tega dela vodi do neenakomernega pritiska na vretenca. Ergonomični stol mora imeti podporo križa, ki je nastavljiva po višini in globini.
  • Naslonjalo. Naslonjalo ergonomskega stola mora biti široko od 30 do 50 cm. Če je ločeno od sedala, mora imeti nastavljivo višino in kot, če pa ni, mora imeti nastavljiv naklon z zaklepom.
  • Material. Stol mora biti narejen iz primernega materiala, najbolje iz takšnega, ki diha. Za dalj časa trajajoče sedenje je najbolje, če je stol oblazinjen, ker omogoča večje udobje.
  • Naslonjalo za roke. Seveda mora biti nastavljivo. Roke morajo na njem udobno počivati, ramena morajo biti sproščena.
  • Vrtljivost. Vsak ergonomični stol mora omogočati vrtenje za lažje dostopanje do različnih delov delovnega prostora.

Različni tipi ergonomskih stolov

  • Klečeči stol. Klečeči stol je tip stola brez naslonjala, ki uporabnika prisili v delno klečečo pozicijo. Dizajn spodbuja dobro držo tako, da poravna boke, ramena in vrat v eno linijo. Glavna podpora prihaja s sedala, dodatna podpora pa je naslonjalo za kolena. Ta vrsta stola porazdeli težo med medenico in koleni. Tako zmanjšuje pritisk na hrbtenico, posledično pa stres in napetost v spodnjem delu hrbta, nog in mišic. Nagnjeno sedalo tega stola vodi k bolj naravnemu položaju hrbtenice. V njem se počutite udobno in lahko.
  • Ergonomska žoga. Še en popolnoma drugačen tip stola. Kot je že iz imena razvidno, gre za žogo, ki je dovolj velika, da lahko uporabnik na njej sedi in jo uporablja kot zamenjavo za pisarniški stol. Bistvena prednost te vrste stola je, da spodbuja gibanje in aktivno sedenje. Ob tem, ko sedite na žogi, ves čas nezavedno lovite ravnotežje in tako ohranjate noge v gibanju. S tem skrbite za cirkulacijo in neprestano delovanje mišic, kar zmanjšuje stres in utrujenost. Žoga je na voljo v različnih velikostih. Obstajajo tudi različice s podnožjem s kolesi za večjo mobilnost in celo z naslonjali.
  • Počivalnik. Za nekatere ljudi je sedenje v ležečem položaju najbolj udobno za njihov hrbet. Na primer ljudje z bolečino spinalne stenoze ali degenerativno boleznijo medvretenčnih ploščic se pogosto počutijo najbolj udobno v ležečem položaju z nogami na naslonjalu. Ena od možnosti v tem primeru je, da uporabite počivalnik, medtem ko delate. Na voljo so tudi majhne vrtljive mizice, ki se pritrdijo na stol in omogočajo delo.

Ne glede na to, kakšne vrste ergonomski ali navadni stol uporabljate, si vedno vzemite čas ter vsake toliko časa vstanite in se sprehodite, da izboljšate cirkulacijo. Občasno vstajanje bo spodbujalo lepšo držo, boljši krvni tlak in manjšo utrujenost.

 

piše: Filip Jakob Fras
foto: Pexels