Življenje z nekom, ki ni družinski član, je ena od večjih življenjskih izkušenj. V družini ste navajeni na slabosti in napake svojih bližnjih, ob novih sostanovalcih pa se boste srečali s povsem drugačnim naborom navad in napak. Vprašanje je tudi, ali bodo vaši sostanovalci tako potrpežljivi z vami, kot so vaši domači. Ob sobivanju v študentskem domu se ponuja odlična priložnost, da se učite biti obzirni, strpni in da začnete bolje komunicirati o stvareh, ki vas žulijo.

Bodite obzirni in prijazni

Majhne pozornosti so lahko ključnega pomena za vzpostavitev dobrih odnosov. Če ste se namenili grizljati čips, ga ponudite tudi cimru. Če vaš sostanovalec poskuša študirati, na primer utišajte glasbo ali jo pojdite poslušat drugam. Če spi, telefonirajte na hodniku. Če na začetku še nima prijateljev, ga povabite s seboj v svojo družbo in ne bodite užaljeni, če odkloni. Vsekakor pa vedno spoštujte njegovo zasebnost. Obzirnost je predpogoj za dober odnos in nestresno sobivanje.

Komunicirajte

Modro se je že v začetku skupnega bivanja potruditi za vzpostavitev normalne komunikacije. Za preprost pogovor in navezovanje stika lahko izrabite čas, ko kuhate ali čistite. Ni treba, da klepetate več ur, morate pa biti sposobni komunicirati z odprtostjo. To je še zlasti pomembno, ko se pogovarjate o medsebojnih pričakovanjih. Vsekakor pa je dobro čim prej postaviti nekaj pravil o tem, kaj je prav in kaj absolutno ni, ter o rutinskih zadevah, kot so red in čiščenje skupnih prostorov, študijske in spalne navade, poslušanje glasbe, obiski in pitje alkohola. Bodite pripravljeni na kompromise!

Spoštovanje je ključnega pomena, da bo življenje s sostanovalcem potekalo brez večjih zapletov.

Spoštujte zasebnost

Sobe v študentskih domovih so običajno majhne. V izogib neprijetnostim imejte svoje stvari na svoji strani sobe. O morebitnem skupnem prostoru pridobite soglasje sostanovalca. Isto velja za dekoracijo sobe. Če sta vajina okusa tako različna, da se ne moreta dogovoriti, potem imejte plakate, fotografije in odlikovanja v čim manj vidnem svojem delu sobe. Kadar imate goste, ki niso skupni, jih prosite, da spoštujejo prostor vašega sostanovalca. Če vaš obisk moti njegovo študijsko zbranost, je bolje, da s prijatelji odidete kam drugam, kot da vzbujate njegovo nejevoljo. Večina konfliktov nastane, ker so ljudje, ki živijo skupaj, osredotočeni predvsem nase, manj pa na sostanovalca.

Skrbite za red in čistočo

V tako majhnih prostorih že manjši nered lahko povzroči veliko nejevolje. Če ves teden nimate časa, da bi temeljito počistili, poskrbite vsaj, da boste za seboj pobirali in pospravljali stvari v skupnih prostorih. Posebno pozorni bodite na red in čistočo v sanitarijah in kuhinji. Če si strižete nohte ali čistite brivnik, počnite to nad košem ali položite papir čez umivalnik, da boste lahko posnažili za seboj. Ko si umivate zobe ali se češete, splaknite umivalnik in poskrbite, da ne bo vidnih ostankov vašega početja. Nesnaga lahko povzroči napetosti, še posebno, če je vaš sostanovalec zelo natančen glede čistoče.

Spoštujte lastnino

Zgodi se, da boste morali uporabiti stvar, ki je last vašega sostanovalca. Prosite za dovoljenje in skrbno ravnajte z njegovo lastnino. Poskrbite, da jo boste takoj ali vsaj pravočasno vrnili. Sicer velja pravilo: pustite stvari svojega sostanovalca pri miru! Če vas še tako mika, da bi popili njegov jogurt ali si izposodili njegov lopar za pingpong, tega nikoli ne naredite brez vprašanja. Tudi če je odsoten, naj vas skušnjava ne premaga. Zadnja stvar, ki si jo želite, je medsebojno nezaupanje!

Kaj storiti v skrajnih primerih?

Včasih se zgodi, da tudi ob vašem trudu kdo izmed sostanovalcev ne spoštuje sostanovalcev reda v domu. Če se znajdete v taki situaciji, je najbolje, da se z osebo najprej pogovorite. V primeru nadaljnjega nespoštovanja obstaja možnost prijave na pisarno študentskih domov, ki ob utemeljenem razlogu izda opozorilo, v skrajnem primeru pa tudi izseli problematično osebo.

Življenje v majhni študentski sobi s sostanovalcem je zahteven vidik študentskega življenja. Če imate srečo, se bo morda skupno bivanje v času študija razvilo v vseživljenjsko prijateljstvo. Vsekakor pa stresno življenje v majhnih prostorih lahko negativno vpliva na številne vidike vašega študentskega življenja. Zato se je vredno potruditi in prispevati delež k ustvarjanju mirnega sožitja.

 

piše: Filip Jakob FRAS
foto: Banner photo created by katemangostar – www.freepik.com