Na spletu vidiš oglas za stanovanje in dodane so še štiri fotografije super stanovanja. Pokličeš in se dogovoriš za ogled naslednji dan. Ko le uspeš najti pravi blok, te pred vhodnimi vrati že čaka mul’c, le nekaj let starejši od tebe – mama je lastnica stanovanja, on pa pobira najemnino, pove.

Odpelje te do stanovanja, kjer doživiš hladen tuš, še predno vstopiš v kopalnico. V sobi staro pohištvo, za jedilno mizo štirje s podstrešja privlečeni stoli, niti dva enaka. Kjer je nekoč stal pralni stroj, zdaj iz ploščic štrlijo kabli, med njimi pa si je pajek že spletel svojo mrežo. »To je stanovanje, videno na spletu?« ogorčeno vprašaš. »Ne, tisto je že zasedeno, to še imamo prosto. Ga boste vzeli?«

Da se tudi tebi ne zgodi kaj podobnega, nekaj nasvetov, kako poiskati pravo stanovanje zase.

 

Korak 1: preveri destinacijo

Že med brskanjem po spletu preveri lokacijo stanovanja: koliko je stanovanje oddaljeno od tvoje fakultete, ali je v bližini postaja javnega prevoza, kje sta najbližja trgovina in bankomat, kje se dogajajo najboljši žuri v mestu, ali je v okolici stanovanja javna razsvetljava (sredi noči, ko boš hodil z zabav, ti bo to še kako pomembno), ali so v bližini knjižnica in restavracije. Dobro je tudi vedeti, kje sta najbližja zdravstvena ambulanta in lekarna, kajti ko ju boš potreboval, ne bo časa za googlanje.

Če imaš svoj avtomobil, se pozanimaj o možnostih brezplačnega parkiranja. Urejeno parkirišče pred blokom še ne pomeni, da boš lahko na njem tudi parkiral, saj ni nujno, da ima lastnik stanovanja zakupljeno parkirno mesto. Če uporabljaš kolo, ne pozabi vprašati, ali ima blok kolesarnico oz. ali stanovanju pripada klet, v kateri bi lahko puščal svoje kolo.

 

Korak 2: za ogled stanovanja si vzemi čas

Četudi ti lastnik zatrjuje, da si je stanovanje možno ogledati prek spleta, kjer so objavljene »vse« fotografije, vedno zahtevaj ogled stanovanja v živo. In naj ogled ne traja manj časa kot je trajala hoja po stopnicah do stanovanja. Vzemi si čas in si oglej razporeditev ter velikost prostorov, ohranjenost stanovanja (npr. ali že odpada omet ali se kje nabira plesen). Pozanimaj se, kakšno je prezračevanje v kopalnici. Preveri strani neba in poglej, ali ima stanovanje rolete ali žaluzije ali nič od tega. Na videz nepomembna zadeva, a če je stanovanje obrnjeno na sončno stran, okna pa nimajo rolet/zunanjih žaluzij, se boš v vročih poletnih dneh v stanovanju (s)kuhal. Ne pozabite si vzeti časa za ogled oken (ali dobro tesnijo) in radiatorjev – ali so slednji novi ali stari in ali imajo števce porabe. Z lastnikom se dogovorita, ali ostane videna oprema v stanovanju, da ne bo ob vselitvi neprijetnih presenečenj. Pozanimaj se, ali ima stanovanje urejeno telekomunikacijo.

 

Korak 3: podpiši pogodbo in plačaj aro

Če se odločiš za najem stanovanja, se z lastnikom dogovorita, kdo bo pripravil pogodbo in kdaj jo bosta podpisala. »Zakonsko ni predpisano število izvodov najemne pogodbe, je pa pametno, da sta najmanj dve, za vsako stranko po ena, ali tri, če bo izvedena registracija najemne pogodbe,« nam pojasni Sanja Antonijević,univ. dipl. pravnica iz PIP-a. Pogodba mora vsebovati opis stanovanja (lega, površina, leto izgradnje …), podatke lastnika in najemnika/najemnikov, znesek najemnine in način (osebno ali nakazila) ter roke plačevanja. Iz pogodbe naj bo razviden tudi način plačevanja individualnih obratovalnih stroškov in skupnih obratovalnih stroškov (npr. se delijo na 3 najemnike). Jasno naj bo zapisan čas trajanja najemnega razmerja, način in v kakšnih časovnih obdobjih bo lastnik preverjal pravilno uporabo stanovanjater možnosti odpovednega roka. Kaj vse naj vsebuje najemna pogodba, je zapisano v 91. členu Stanovanjskega zakona.

Večina lastnikov zahteva varščino (aro). Antonijevićevapojasni, da cena varščine ni opredeljena, niti Stanovanjski zakon ne govori o višini varščine, da pa praksa kaže, da je izredno pogosta in da je običajna v višini dveh najemnin. Z varščino se lastnik »zavaruje«, da bo stanovanje ob poteku najemnega razmerja v enakem stanju, kot je bilo na začetku najema. Če je stanovanje v brezhibnem stanju, ti je lastnik dolžan vrniti varščino, v nasprotnem primeru jo porabi za odpravo poškodb.

 

Pravilo 4: dogovori se glede stroškov

Stroški so odvisni od dogovora z lastnikom – lahko za svojo sobo v stanovanju plačuješ standardno ceno, ki vključuje najemnino in stroške (npr. 200 EUR/mesec za samsko sobo, 170 EUR/mesec za dvoposteljno sobo). Lahko se najemnina stanovanja deli na število uporabnikov (600 EUR/mesec na 4 uporabnike) ali glede na velikost sobe (npr. 130 EUR/mesec za samsko sobo in 100 EUR/mesec za dvoposteljno sobo). K ceni najemnine se prištejejo še individualni in skupni obratovalni stroški. Najemnina se plačuje vnaprej, stroški pa za nazaj. Individualni obratovalni stroški so vezani na stroške stanovanja, to so stroški elektrike, ogrevanja, odvoza smeti, telekomunikacij. Prav tako najemnik plača stroške čiščenja skupnih prostorov, strošek za hišnika, porabo elektrike v skupnih prostorih, dimnikarske storitve, mesečni pregled dvigala in toplotne postaje (skupni obratovalni stroški). »Kar še bremeni najemnika, je nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča – ker kot dajatev sama pove, se nanaša na uporabo, torej na najemnika,« pojasni Antonijevićeva iz PIP-a. Nikakor pa se najemniku ne sme zaračunati stroškov vodenja rezervnega sklada. Plačila v rezervni sklad in njegovo vodenje, pa tudi vzdrževanje gasilnih aparatov, zavarovanje objekta in letni pregled dvigala plača lastnik.

 

Iščeš novo sobo? Obišči Kamrico – največjo štajersko borzo študentskih sob in stanovanj. Kamrica deluje v okviru portala dostop.si, na katerem sta zbrana tako ponudba kot povpraševanje po sobah in stanovanjih. Oddaja oglasa je brezplačna.

 

 

 

http://www.dostop.si/Slikevsebina/pisec.JPGNastja STROPNIK NAVERŠNIK

http://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG Splet (vir)