Študente, ki se odločijo šolati izven domačega kraja, spremlja vprašanje novega začasnega prebivališča. Vsak si želi biti deležen domačega udobja vse leto – ne zgolj med vikendi in počitnicami. Ugotovite, kako.

Ker se vsakodnevna vožnja na predavanja in izpite ne izplača, si je potrebno zagotoviti bivanje v kraju izbrane fakultete.

Ko se prijavljate za bivanje v študentskih domovih morate najprej pregledati datumske roke. Letos ste lahko oddali prošnjo do 16. avgusta. Za zamudnike in tiste, ki se bodo želeli v dom preseliti sredi leta, je možnost, da bo odprt dodaten rok in sicer v januarju.

Ko se prijavljate, se najprej dobro seznanite s pravili in splošnimi pogoji bivanja, ki jih najdete tukaj.

Poleg vseh dokumentov, ki jih dobite na fakulteti (potrdilo o vpisu) potrebujete tudi svojo sliko in overjeno izjavo poroka.

Če ste sprejeti, boste dobili povabilo na vselitev. Te se bodo letos začele 21. septembra in se predvidoma zaključile konec meseca oktobra. Do takrat bodo vsi študenti, ki so dobili odobreno prošnjo bivanja v študentskih domovih, vseljeni.

Morda je vredno omeniti, da imajo v primeru prenasičenosti prošenj prednost študentje z več točkami. Točke se zbirajo glede na učni uspeh, oddaljenost domačega kraja od Maribora in socialnega stanja družine. Če so še na voljo prosta mesta, so vseljeni vsi, ki izpolnjujejo osnovne pogoje.

Študentski domovi Univerze v Mariboru so že objavili informativno prednostno listo za javne in zasebne študentske domove ter dijaške domove. Inofrmativna lista zarvršča 1010 prosilcev od 1511 vloženih vlog, ostali morajo vloge še dopolniti. Lista se bo še sproti dopolnjevala z dopolnjenimi vlogami. Na vselitev so že povabljeni vsi študenti, ki izpolnjujejo vse pogoje in so zbrali 260 točk in več. Prednostno listo, ki je bila objavljena 16. 9., si lahko ogledate tudi tukaj.

V Mariboru je kar pet študentskih naseljih: naselje Tyrševa, študentski domovi, ki so del Študentskega kampusa na Gosposvetski, študentsko naselje na Lentu, naselje Smetanova, naselje Gorkega in zasebni študentski dom Tomi. Vsi omenjeni domoviskupno združujejo kar 16 študentskih domov. Univerza v Mariboru tako nudi topel dom v času študija skoraj 3000 študentom.

Na voljo je več tipov sob. Najbolj razširjen je klasični tip sobe, kjer imajo stanovalci skupne sanitarije, kopalniške prostore in kuhinjo ter ločeno sobo. Sobe so dvoposteljne ali za tiste, ki imajo radi svoj mir, enoposteljne.

Če prostorov ne želite deliti z nepoznanimi ljudmi, lahko bivate v apartmajskem tipu sobe. Lahko izbirate med enosobnim, dvosobnim ali trosobnim stanovanjem. V tem primeru imate znotraj zaključene enote vse potrebne prostore: kopalnico, sanitarije, kuhinjo in svojo sobo.

Poskrbljeno pa je tudi za mlade družine in za invalide. Omenjenim je na voljo apartma ali soba, ki je prilagojena njihovim potrebam.

Ker je na voljo toliko različnih tipov sob, se tudi njihove cene razlikujejo. Te se gibljejo med 67 evrov in 138 evrov mesečno. Najpogostejša cena najemnine je 80 evrov.

Če sredi leta ugotovite, da vam vaše bivališče več ne ustreza in se zaradi različnih razlogov želite preseliti v drugo sobo/apartma, oddate prošnjo in preselite se lahko takoj, ko je želena soba prosta.

Če se želite sredi leta izseliti iz sobe, oddate vlogo in se brez stroškov in izselitvenega roka izselite.

V primeru, da se želite sredi leta prijaviti v študentski dom in ni razpisanega dodatnega roka, lahko v primeru prostih sob to tudi storite, vendar po ekonomski ceni, kar pomeni, da niste upravičeni do subvencij.

Bivanje v študentskih domovih ima veliko prednosti. Poglavitna je zagotovo nizka cena. Poleg tega lahko spoznate veliko ljudi, s katerimi stike obdržite vse življenje. Poskrbljeno pa je tudi za obšolske dejavnosti. Če ste športni tip, se lahko za sprostitev podate v sobe za namizni tenis, notranji fitnes, ki je v vsakem študentskem naselju ali v zunanji fitnes, ki se nahaja v naselju Gosposvetska, za študentskimi domovi.

Če ste bolj umetniški tip človeka, v domovih najdete glasbene in likovne sobe, ki jih lahko prav tako brezplačno uporabljate. Da pa ne bi vzpodbujali samo obšolskih dejavnosti, so v domovih tudi študijske sobe, namenjene skupinskemu študijskemu delu.

Če pa študentske sobe nikakor niste uspeli dobiti, lahko preverite spletno platformo s sobami in stanovanji KAMRICA, kjer boste morda našli izhod v sili.