Vprašanje bivanja je ena izmed najosnovnejših skrbi vsakega študenta, ki se iz domačega zavetja odpravi na študij v oddaljeno mesto.

V tem primeru lahko izbira med nastanitvijo v enem izmed študentskih domov, bivanjem pri zasebniku s subvencijo ali stanovanju brez subvencije.

 

Izbira sob v študentskem domu ni povsem prosta

Študentski domovi študentom večinoma ponujajo enoposteljne ali dvoposteljne sobe.

V Mariboru v naselju Smetanova večina študentov biva v apartmajih, kjer po dva uporabljata dvoposteljno sobo z lastno kuhinjo in kopalnico. Nekaj apartmajev je večjih, tako da v njih biva do 5 študentov, v domu pa je tudi 28 enoposteljnih sob. Stanarina na mesec za dvoposteljne in enoposteljne sobe znese 122 evrov mesečno. Poleg nekaterih skupnih prostorov v objektu, kot so pralnica, multimedijska in študijska soba, glasbena soba ter fitnes, imajo študentje na razpolago tudi 162 podzemnih parkirišč, ki jih lahko najamejo za dodatnih 21 evrov na mesec.

 

Zasebni študentski domovi so precej dražji, pomembno pa je tudi, da študentje z zasebnimi ponudniki sob ali stanovanj sklenejo pogodbo

Težava, s katero se pri subvencioniranih študentskih domovih srečujejo študentje, je, da so kapacitete domov, glede na število vpisanih študentov, premajhne in nekateri na prvo vselitev v dom čakajo tudi do aprila, je zapisano na spletni strani Študentske organizacije Slovenije (ŠOS). Zato sobe študentom ponujajo tudi zasebni študentski domovi.

Sobo ali stanovanje pa si študent lahko najde tudi na nepremičninskem trgu, torej pri zasebniku. Na ŠOS opozarjajo, da naj bodo študentje pozorni na stroške kot so voda, internet, ogrevanje in elektrika, ki ponavadi niso vključeni v mesečno najemnino in se plačujejo posebej.

Ker je iskanje potencialnih stanovanj in sob precej težavno, so študentske organizacije oblikovale spletne strani, kot sta kamrica.net in mojcimer.si, kjer si študentje lahko poiščejo primerno nastanitev blizu univerzitetnih središč. Cene sob v bližini fakultet se začnejo pri 150 evrih na študenta, brez vključenih stroškov, tiste z nižjo ceno pa so precej bolj oddaljene od fakultet. Skoraj vsi oglasi ponujajo kuhinjo in kopalnico v souporabi ter internet. Sobe so v večini oglasov manjše in slabše opremljene od tistih v zgoraj omenjenih študentskih domovih.

Pri najemu stanovanja ali sobe pri zasebniku študentje lahko zaprosijo za državno subvencijo, ki znaša 32 evrov. Vendar so na ŠOS poudarili, da subvencije študent ne more uveljavljati, če vloge zanjo ne vloži tudi lastnik stanovanja ali se nepremičnina oddaja na črno. Svetujejo, da se zato med študentom in najemodajalcev podpiše pogodba in se vanjo zapišejo tudi vsi ustni dogovori in odpovedni roki, saj se tako lahko študent zaščiti pred morebitnimi prevarami in izkoriščanjem najemodajalca.