Nezadržno prihaja čas, ko bomo popoldne iskali osvežilno senco in čakali prijetno hladne večere zunaj zaprtih prostorov.

Zato že z neučakanostjo pogledujemo na balkon, teraso ali vrt in razmišljamo o njihovem polepšanju ali popestritvi. Nekaj novih malenkosti, še posebno, če jih bomo izdelali sami, bo gotovo povečalo naše zadovoljstvo.

Pihljanje toplega poletnega vetra naj nam oznanjajo vetrni zvončki

Če si želimo prijetnega, nežnega opominjanja vetrnih zvončkov na osvežilno poletno sapico, v trgovinah nimamo prav velike izbire. Lahko pa si tak zvonček izdelamo sami, kar nam svetujejo na strani Craftionary v članku “25 DIY Garden Projects Anyone Can Make”. Za to ne potrebujemo kakšne posebne spretnosti ali znanja, le malo iznajdljivosti.

Zelo lep in nežno zveneč je vetrni zvonček iz školjk, nanizanih na najlonskih nitih. Za lep zven lahko sestavite zvonček iz različnih kamenčkov, steklenih kroglic, korald, kovinskih gumbov ali pa kar iz mešanice vsega. Nitne nize pritrdite na vejo ali obešalnik in namestite na prostor, kjer najpogosteje zapiha kakšna sapica. Če boste preveč zaposleni, da bi opazili, kako prijetno je zunaj, vas bo vaš zvonček z nežnim zvenenjem gotovo opomnil.

Sedite na pisano klopco in takoj boste boljše volje

Poletje je lahko tudi naporno, ko se v vročini z avtom ali avtobusom cijazite proti domu z mislijo na svoje prijatelje, ki se prijetno hladijo ob morju. Toda če pridete domov in vas na balkonu čaka ljubka, pisana klopca, ki vas bo kar potegnila nase, bodo vse tegobe dneva kaj hitro pozabljene. Zato že danes primite v roke čopič in si prostor, na katerem najraje posedate, prebarvajte. Ne skoparite z intenzivnimi barvami in ne bojte se drznih kombinacij. Kar korajžno z rumeno, vijoličasto, zeleno in rdečo! Seveda pa vam bodo prišli prav vsi ostanki vodoodpornih barv, ki jih najdete doma ali pa tudi kje drugje.

Visoka greda na balkonu pričara občutek stika z naravo

Če je balkon dovolj velik, si privoščite vrt v obliki lesene ali kovinske visoke grede. Naredite jo lahko sami in njene mere ustrezno prilagodite. Greda mora imeti dno, da bo zadržala zemljo in vodo. Na dno v vogale navpično pričvrstite štiri ali več lat (odvisno od velikosti grede). Nanje boste pritrdili stranice. Ko “zabojnik” sestavite, na dno položite kamenje ali pa kar prazne plastenke. S tem boste naredili drenažo, da voda ne bo zastajala. Gredo do vrha zapolnite s kakovostno zemljo in jo zasadite. Če gredo postavite ob zidu, lahko v ozadje posadite laški fižol ali okrasni slak, ki bosta ozelenila in okrasila steno. Seveda pa oba potrebujeta nekaj plezalne opore. Greda bo še posebej atraktivna, če boste zasadili cvetje in zelenjavo. Pri izbiri zasaditve vas omejuje le osončenost grede. Na to morate biti pozorni!

Zaradi majhnega balkona se vam ni treba odreči cvetočemu razkošju

Če vaš balkon ne dopušča postavitev grede, pa ga lahko ozelenite tudi s stensko obešanko ali s stojalom. Oboje lahko naredite sami. V stensko obešanko lahko spremenite čisto navadno paleto. Odstranite nekaj desk in jo pričvrstite na steno. Potem nanjo namestite kavlje za korita. Bolj vešči boste morda kar paleto predelali v korita.

Obešala za cvetlične lonce lahko naredite tudi iz kovinske mreže, lat, vej in podobnega. Pomembno je samo, da izberete pravi prostor in primerno višino, kajti upoštevati morate, da je rastline treba zalivati in negovati.

Da vas bodo cvetlice razveseljevale tudi s cvetenjem, v bolj senčne kotičke zasadite vodenke ali begonije, na bolj sončne pa petunije, pelargonije in bršljanke.

Komarji in muhe v vaš raj nimajo vstopa

Ravno, ko se poletni večer prijetno ohladi in bi res lahko uživali zunaj, se od nekod pojavijo brenčeči nadlegovalci. Da vam ne bodo povzročali preglavic, jih skušajte odvrniti z vonjavami, ki jih ne marajo, in si naredite “protikomarni” lestenec. Zanj potrebujete žičnato košarico, po možnosti z ročajem. Košarico okrasite s kristalčki ali kako drugače. Segrejte čajne svečke in v njihov vosek primešajte nekaj kapljic eteričnega olja sivke, limone ali limonske trave. Tudi eterična olja nekaterih vrst lesa zaležejo. Svečke dajte v steklene kozarčke, le-te pa postavite v košarico. Lestenec obesite nad mizico. Ne bo samo koristen, ampak bo njegova trepetajoča svetloba pričarala čudovito romantično vzdušje.

Pomladni čas je čas ponovnega rojstva narave. Uredite svoj balkon in sprejmite košček svežine v svoje bivalno okolje.

 

piše:Filip Jakob FRAS
foto: Pexels