Če ob vročem poletnem dnevu ugotovite, da je klimatska naprava neizogibna v vašem prostoru, si pred nakupom preberite članek.

Klimatska naprava deluje tako, da odvzema toploto iz enega prostora in jo oddaja v drug prostor. Pri tem ne pride do izmenjave zraka, kar bi pomenilo prezračevanje, ampak samo za ohlajanje in filtriranje zraka v prostoru. Hlajenje pa ni edina funkcija sodobnih klimatskih naprav, saj lahko te delujejo tudi kot toplotne črpalke in proces obrnejo, torej ciljnemu prostoru po potrebi dodajajo topli zrak.

Prenosne in deljene (split) klimatske naprave

Prenosne klimatske naprave omogočajo hlajenje majhnih prostorov prostornine do 50 m3 (soba, velika približno 4 m x 5 m). Taka naprava je samostojna enota, ki jo lahko po potrebi premikamo po prostorih. Predstavlja hitro, preprosto in cenovno ugodno rešitev. Slabosti prenosnih naprav so običajno slabši izkoristki oziroma večja poraba energije, glasnost in nezmožnost segrevanja prostora.

Pri izbiri klimatske naprave smo pozorni na velikost in namembnost prostora, v katerem jo želimo uporabljati.

Deljene klimatske naprave so sestavljene iz dveh delov, in sicer iz zunanje in notranje enote. Delovanje take naprave je tiho in učinkovito, enote pa fiksno vgrajene. Navadno omogočajo tudi ogrevanje prostora. Split sistemi delujejo s pomočjo hladilne tekočine, ki hitro spreminja agregatno stanje in tako predaja toplotno energijo. Zunanje enote so navadno nameščene na fasadi, balkonu ali strehi. Taka klimatska naprava deluje na principu toplotne črpalke in lahko v toplejših krajih zadostuje tudi za ogrevanje. Kakovostne naprave zrak zelo dobro filtrirajo in ionizirajo. Njihova slabost je predvsem cena in zapletena namestitev.

Kako izberemo sebi primerno napravo?

Pri izbiri klimatske naprave smo pozorni na velikost in namembnost prostora, v katerem jo želimo uporabljati. Upoštevati je treba tudi lego prostora glede na strani neba, način prezračevanja v prostoru, položaj prostora v sami stavbi, način odvoda kondenza iz prostora, število ljudi v prostoru in potrebe po dejanskem hlajenju, gretju ali sušenju. Glede na vse faktorje se odločimo za tip in moč naprave, kar sta pomembna dejavnika za optimalno delovanje le-te.

Optimalna temperatura v prostoru znaša 22 stopinj Celzija, priporočena relativna vlažnost pa okoli 50 %.

Temperatura in vlažnost sta ključni za počutje v prostoru

Ker klimatska naprava vpliva na temperaturo in vlažnost v prostoru, je pomembno, da jo pravilno nastavimo. Optimalna temperatura v prostoru znaša 22 stopinj Celzija, priporočena relativna vlažnost pri tej temperaturi pa znaša okoli 50 %. Temperatura, primerna za spanje, je okoli 18 stopinj Celzija. Nekatere naprave imajo vgrajeno programsko opremo, ki avtomatsko skrbi za idealne razmere, če pa tega nimate, še vedno obstaja možnost, da nabavite ločen merilec vlage in temperature in napravo ročno regulirate.

Klimatske naprave ne smemo zanemarjati

Vzdrževanje klimatske naprave je nujno potrebno, če želimo živeti v okolju s kakovostnim zrakom. Zrak v bivalnih prostorih je namreč lahko tudi do 2,5-krat bolj onesnažen kot zunaj. Vse to močno vpliva na naše počutje. Prednost klimatske naprave je tudi v tem, da poleg ohlajanja ali segrevanja zrak tudi filtrira. Zrak v klimatski napravi potuje skozi toplotni izmenjevalec in skozi filtre. S pravilnim in rednim vzdrževanjem klimatske naprave zagotovimo, da bo delovala pravilno, učinkovito in ne bo ogrožala zdravja ljudi, ki se v prostoru zadržujejo. Zamašeni filtri namreč slabše prepuščajo zrak, kar pomeni manjšo učinkovitost pri delovanju naprave. Filtre moramo zato redno čistiti in razkuževati. Kako pogosto je treba naprave čistiti, običajno določajo proizvajalčeva navodila. V vsakem primeru pa je filtre treba očistiti vsaj enkrat na sezono.

Osnovno čiščenje filtrov lahko opravite sami, drugo prepustite strokovnjaku.

Med ohlajanjem zraka prihaja do kondenzacije, kar pomeni, da se v klimatski napravi nabira voda. Ta se navadno zbira v zbirni posodi ali pa je po cevki napeljana v odtok. Konstantna vlažnost v napravi lahko povzroči razvoj mikroorganizmov, ki povzročajo neprijeten vonj ali pa celo alergijske reakcije in bolezni. Če imate zbirno posodo, je dobro, da jo ob vsakem praznjenju tudi očistite. Če imate po cevi napeljano odvajanje v odtok, kdaj pa kdaj preverite, ali je odtok vode nemoten. Če se zgodi, da voda zastaja, lahko pride do težav v delovanju klimatske naprave. V povprečju naprava izloči med enim in tremi litri vode na uro.

Če niste lastnik klimatske naprave, pa to nameravate postati, je zelo dobro upoštevati prej naštete nasvete za izbiro. Vzdrževanje izrazito vpliva na učinkovitost naprave, zato njeno stanje večkrat preverite. Optimizirano delovanje seveda pomeni manjše stroške, pa tudi večjo kakovost bivanja v prostoru.

 

piše: Filip Jakob Fras
foto: Pixabay